3D-printing zit in de lift: aantal jobs verdubbelt van 1500 naar 3000 tegen 2024

3D-printing zit in de lift: aantal jobs verdubbelt van 1500 naar 3000 tegen 2024

Additieve productie, 3D-printing op industriële schaal, is een industriële expertise die steeds belangrijker wordt. Dat stellen technologiefederatie Agoria, consultancybureau PwC en techonderzoekscentrum Sirris vandaag in de eerste studie over additieve productie in België. Uit een bevraging bij 95 bedrijven die actief zijn in 3D-printing, blijkt dat de helft van hen in de komende vijf jaar een groei verwacht van meer dan tien procent op het vlak van inkomsten en dat het aantal banen in deze sector in dezelfde periode sterk zal stijgen. Tegelijk wijzen de organisaties op uitdagingen op het vlak van certificatie, kwalificatie, financiering en onderwijs.

Additive manufacturing (AM) werkt helemaal anders dan traditionele productieprocessen: het ontwerp van een onderdeel of product wordt eerst in lagen naar de 3D-printer gestuurd (voorbewerking), de printer bouwt dan het product door materiaal laag na laag aan te brengen (printen) en uiteindelijk wordt de draagstructuur weggenomen en het eindproduct gereinigd en gemonteerd (nabewerking).

3D-printing op industriële schaal wordt in de komende jaren een baanbrekende technologie. De technologie bestaat nu al meer dan dertig jaar, en bedrijven over de hele wereld geloven en investeren steeds meer in AM. Het wordt algemeen gesteld dat deze technologie in het komende decennium de maakindustrie zal hervormen.

Peter Vermeire, partner bij PwC België: ‘We verwachten dat AM een positieve impact zal hebben op diverse activiteiten in verschillende sectoren: beter maatwerk, betere functionaliteit door het ontwerpen van onderdelen voor specifieke doeleinden, vermindering van het aantal onderdelen en voordelen voor de toeleveringsketen dankzij een digitale inventaris in plaats van een fysieke. In de gezondheidszorg, bijvoorbeeld, zorgt AM voor de productie van op maat gemaakte protheses en hoorapparaten. In de lucht- en ruimtevaartindustrie zien we verbeterde ontwerpen voor gewichtsreductie. De lijst met toepassingen is eindeloos.’

België is een pionier op het vlak van AM-onderzoek en de industriële toepassing van AM kan een grote meerwaarde zijn voor ons land. Maar niet als er geen duidelijk kader komt waarin deze technolgie verder kan evolueren.

Marc Lambotte, CEO van Agoria: ‘Hoewel de studie uitwijst dat het groeipotentieel van deze technologie erg groot is, zijn er obstakels op het vlak van certificatie, kwalificatie, financiering en onderwijs. Als onze maakindustrie deze obstakels niet overwint, lopen we mogelijk de enorme voordelen mis die AM-technologie te bieden heeft. Dat zou ons wellicht een niet in te halen achterstand bezorgen.’

Op dit ogenblik bestaat er geen AM-certificatie en kwalificatie van geprinte artikels en producten. Overheidssteun voor verdere ontwikkeling en een integratie van AM-technologieën in onderwijsprogramma’s zou de toekomstige evolutie van de technologie zeker ten goede komen.

Over PwC

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC-firma's vormen een netwerk van firma's in 158 landen met meer dan 250.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.

'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.

Contact:

Erik Oosthuizen

[email protected]

0490 582 284

www.pwc.com

Over Agoria

Agoria is de bedrijvenorganisatie van de technologische sector. Agoria baant het pad voor alle technologisch geïnspireerde bedrijven in België die door de ontwikkeling of toepassing van innovaties vooruitgang in de wereld nastreven. We zijn trots dat meer dan 1.900 lidbedrijven, die samen ruim 300.000 werknemers vertegenwoordigen, vertrouwen stellen in de drie pijlers van onze dienstverlening: adviesverlening, business development en de creatie van een optimaal ondernemingsklimaat. 

Agoria beschikt over een team van 200 gemotiveerde professionals. Dankzij hun respectieve vakkennis, competenties en netwerk zorgen zij ervoor dat onze organisatie in staat is om een hoogwaardige en performante dienstverlening aan te bieden. 

Contact:

Frederik Meulewaeter

[email protected]

0477 39 75 43

www.agoria.be

Over Sirris

Sirris is het collectief centrum van de Belgische technologische industrie, opgericht in 1949 door Agoria. Bij Sirris werken meer dan 150 hooggekwalificeerde ingenieurs, wetenschappers en technici die bedrijven bijstaan bij het invoeren van technologische innovaties. Zij gaan daarvoor ter plaatse, geven technologisch advies, starten innovatietrajecten en begeleiden deze tot bij de implementatie.

Sirris wil het concurrentievermogen van de bedrijven in de sector vergroten. Ruim 2.300 Belgische bedrijven zijn lid van Sirris en krijgen zo toegang tot een uitgebreide dienstverlening. Om kennis maximaal uit te bouwen, zet het centrum regionale, nationale en internationale onderzoeksprojecten op met talrijke partners.

Contact:

Marie-France Rousseau

[email protected]

0498 91 94 56

www.sirris.be

Over ENGIE Laborelec

ENGIE Laborelec, een onderdeel van de ENGIE-groep, is een toonaangevend expertise- en onderzoekscentrum op het vlak van elektriciteit en technologie. Het centrum, dat actief is in de volledige elektrische waardeketen, biedt operationele ondersteuning, technisch advies en toegepaste R&D-diensten en kan daarvoor rekenen op de skills van 250 hooggespecialiseerde ingenieurs en technici. Zijn diensten ondersteunen een brede waaier van klanten op het domein van de productie, de transmissie, de distributie, de opslag en het eindgebruik van elektriciteit, met bijzondere aandacht voor de energietransitie en de zogenaamde drie D's – decentralisatie, decarbonisatie en digitalisering. ENGIE Laborelec, dat vandaag deel uitmaakt van de Tractebel-businessunit van ENGIE, is een mondiale speler met activiteiten in meer dan zestig landen en kantoren in België, Nederland, Duitsland, Chili en Abu Dhabi.

www.laborelec.com

Materiaaltechnologie – Competentiecentrum

ENGIE Laborelec beschikt over een compleet uitgerust lab voor 3D-printen, niet alleen om metalen onderdelen te produceren en te testen maar ook om metaalpoeder te karakteriseren, procesparameters te optimaliseren, prototypes te maken en nog veel meer optimaliseringsservices. Voor het testen en de kwaliteitsborging van geproduceerde onderdelen maken we gebruik van eigen apparatuur voor niet-destructieve, metallurgische en mechanische analyse. Onze 3D-printexperts optimaliseren ontwerpen op basis van de vereiste functionaliteit en opgelegde beperkingen en maken daarbij ten volle gebruik van de ontwerpvrijheid die 3D-printtechnologieën bieden.ENGIE Laborelec richt zich op high-endcomponenten die aan specifieke kwalificatie-eisen moeten voldoen, van poeder tot eindproduct.

 

Story image

 

De kracht van Additive Manufacturing loslaten op de Belgische industrie AM Study Agoria NL.pdf - 3 MB

 

Over PwC België

Building trust and delivering sustained outcomes

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC firma's vormen een netwerk van firma's in 151 landen met meer dan 364.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.

'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.

© 2023 PwC. Alle rechten voorbehouden.

 

PwC België
Culliganlaan 5
1831 Diegem