‘Verantwoordelijk kapitalisme', klimaatverandering en 'space as a service' zullen de vastgoedsector de komende 20 jaar vormgeven, zeggen leiders uit de sector

Emerging Trends in Real Estate® Europe 2023

  • De focus op ESG zal naar verwachting de komende 20 jaar de meest impactvolle trend zijn.
  • ‘Mixed use’ zal de standaard worden naarmate de industrie afstapt van het verouderde idee van ‘single use’.
  • ‘Verantwoordelijk kapitalisme' betekent volledige integratie van de belangen van alle belanghebbenden met een focus op mensen, de planeet en winst.
  • Vastgoed verandert in een dienstensector die rekening moet houden met het doel van een gebouw en de doelstellingen van de klant, terwijl operationele functies in huis worden gehaald

Dinsdag 08 november 2022 - Emerging Trends in Real Estate® Europe 2023, het twintigste jaarlijkse onderzoek van het Urban Land Institute (ULI) en PwC naar de verwachtingen van Europese leiders in de vastgoedsector, heeft verder gekeken dan het komende jaar naar de trends die de sector de komende twee decennia vormgeven. Dit rapport bevat de standpunten van meer dan 900 sectorleiders uit heel Europa. ​ 

Europese vastgoedleiders hebben een langetermijnvisie voor de sector uitgestippeld. In dit scenario hebben de meest succesvolle bedrijven gekozen voor 'verantwoord kapitalisme', staat de gebruiker centraal, is de cyclus van sloop en ontwikkeling doorbroken, is gemengd gebruik de norm en leveren multidisciplinaire en in-house teams 'space as a service' in diverse sectoren.

Emerging Trends in Real Estate® Europe 2023, het 20e jaarlijkse onderzoek van het Urban Land Institute (ULI) en PwC naar de verwachtingen van Europese leiders in de vastgoedsector, heeft verder gekeken dan het komende jaar naar de trends die de sector de komende twee decennia vormgeven. Dit rapport bevat de standpunten van meer dan 900 sectorleiders uit heel Europa.

‘Verantwoordelijk kapitalisme' wordt gezien als cruciaal voor een succesvolle organisatorische transformatie op lange termijn. Gevraagd naar de factoren die bepalend zijn voor succes, kiest 93% van de respondenten voor een maatschappelijk en ecologisch verantwoorde bedrijfsvoering, op de voet gevolgd door 87% die zich bezighoudt met het creëren van sociale impact naast financieel rendement.

Volgens Sophie Chick, Head of Research bij ULI Europe, "De vastgoedsector moet, wil hij op de lange termijn succesvol zijn, de stap zetten van een operationele en ESG-focus naar een all-stakeholder model dat de belangen van de planeet en de mensen volledig afstemt en integreert met de winstgevendheid van een bedrijf. Dit vereist een 360 graden perspectief op de gebouwde omgeving, met aandacht voor de behoeften van de gebruikers en de gemeenschap. Een model waar de klant centraal staat en dat ondersteund wordt door technologie en met inbegrip van nieuwe vaardigheden en disciplines.".

Angus Johnston, UK en EMEA Real Estate Leader bij PwC UK, zegt: "We hebben de afgelopen 20 jaar een complete ‘value shift’ gezien, waarbij structurele veranderingen versneld werden door allerlei zaken, niet in de laatste plaats Covid en supply chains en arbeidsmobiliteitskwesties."

"In een tijd waarin vastgoedprofessionals proberen vertraagde ontwikkelingen in te halen of herbestemmingsinitiatieven stimuleren, heerst er een algemeen gevoel van 'afwachten'. Binnen de kantorensector bijvoorbeeld zien sommigen een toekomst van flexibele, hoogwaardige activa, terwijl anderen een onvermijdelijke inkrimping van de totale vraag zien als gevolg van de voortzetting van hybride werken."

"Er zijn echter groene scheuten in overvloed: door het streven naar inkomsten kijkt de sector steeds meer naar operationele activa, waarbij de nadruk ligt op de overtuigende fundamenten van datacenters, nieuwe energie-infrastructuur en biowetenschappen".

"Tot slot, en dat is misschien wel het belangrijkste, is het cruciale belang van ESG, een kwestie die nu uitgekristalliseerd is in de nasleep van de pandemie, waardoor dit onderwerp hoger op de agenda is komen te staan. Over het geheel genomen zien we een sector in beweging en ondanks duidelijke uitdagingen is het duidelijk dat de sector eraan werkt om deze problemen te overwinnen."

Als de sector zich niet langer richt op operationele koolstofemissies, maar ook op opgenomen koolstof, wordt hij gedwongen de cyclus van slopen en herbouwen te doorbreken. Het vergroenen van de bestaande voorraad zal enorme kapitaaluitgaven vergen en moet snel gebeuren om de klimaatdoelstellingen te halen.

Zowel eigen als vreemd vermogen moeten een rol spelen in de overgang naar verantwoord kapitalisme, door het stimuleren van de "manage-to-green"-retrofit-uitdaging en het creëren van sociale impact.

De druk om sociale effecten te integreren zal naar verwachting toenemen naarmate de balansen van de publieke sector steeds meer onder druk komen te staan. In feite lijkt het erop dat vastgoed verandert in een dienstensector die veel beter zal moeten nadenken over het doel van een gebouw en de doelstellingen van de klant. Vastgoedbedrijven die 'verantwoord kapitalisme' omarmen, zullen meer betrokken raken bij het aanbieden van sociale infrastructuur, openbare ruimte, gezondheidszorg en gemeenschapsruimtes en bij het aanpakken van eenzaamheid, groeiende ongelijkheid en vergrijzing. Stakeholder-verankerde bestuursmodellen zijn een belangrijk element.

Technologie werd door de respondenten beschouwd als de op drie na belangrijkste katalysator van verandering in de vastgoedsector in de komende 20 jaar. Zij zal helpen de uitdaging aan te gaan om de klant beter te begrijpen door gegevens van persoonlijke apparaten te verzamelen. Het creëren van waarde hier zal deels afhangen van het verbinden van de digitale met de fysieke omgeving om aan de veranderende behoeften van klanten te voldoen.

De vraag van gebruikers naar flexibiliteit zal de levensduur en de aard van de inkomstenstroom van een pand onder druk zetten en een aanzienlijke impact hebben op de waardering. Vastgoedbedrijven zullen een operationeel karakter moeten hebben en functies in eigen beheer moeten nemen om de efficiëntie te verhogen en een meer gestroomlijnde klantenervaring te bieden. De veranderende eisen van de klant werden door de respondenten beschouwd als de op twee na belangrijkste katalysator voor veranderingen in de vastgoedsector in de komende 20 jaar.

Industrieleiders erkennen dat bedrijven naast meer vaardigheden ook een grotere diversiteit moeten omarmen. Het idee dat diversiteit essentieel is voor succes begint nu al wortel te schieten en velen zijn optimistisch dat zij daar tegen 2043 de vruchten van zullen plukken.

 

Over Emerging Trends in Real Estate®

Emerging Trends in Real Estate® is een van de meest gewaardeerde jaarlijkse vooruitzichten voor de vastgoed- en ruimtelijke-ordeningssector, dat sinds 2003 gezamenlijk door PwC en het Urban Land Institute wordt gepubliceerd. Aan de hand van interviews en enquêtes bij enkele honderden professionals uit de sector biedt het rapport een diepgaande kijk per regio op vastgoedinvesteringen, ontwikkelingstrends en kapitaalmarkten. Het rapport wordt geproduceerd in vier versies: Amerika, Azië-Pacific, Europa en wereldwijd.

Over het Urban Land Institute (ULI)

Het Urban Land Institute is een non-profit onderwijs- en onderzoeksinstituut dat wordt ondersteund door zijn leden. Haar missie is om de toekomst van de gebouwde omgeving vorm te geven voor een transformerende impact in gemeenschappen wereldwijd. Het instituut is opgericht in 1936 en heeft wereldwijd meer dan 46.000 leden die alle aspecten van landgebruik en ontwikkelingsdisciplines vertegenwoordigen.

ULI's missie prioriteiten waar de organisatie zich de komende drie jaar op zal richten zijn onder andere:

  • Het koolstofvrij maken van de vastgoedsector en streven naar ‘net-zero’;
  • Het opleiden van de volgende generatie van diverse vastgoedleiders; en,
  • Het verhogen van de toegankelijkheid van woningen in gemeenschappen over de hele wereld.

ULI heeft bijna 5.000 leden in Europa verdeeld over 15 landennetwerken van de Nationale Raad. Ga voor meer informatie naar uli.org, of volg ons op Twitter, LinkedIn of Instagram.

 

 

Media Contact:

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over PwC België

Building trust and delivering sustained outcomes

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC firma's vormen een netwerk van firma's in 151 landen met meer dan 364.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.

'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.

U kan onze privacyverklaring hier bekijken: www.pwc.be/privacy-statement

© 2023 PwC. Alle rechten voorbehouden.

Contact