PwC België helpt 13 start ups/scale-ups in defensie- en resilience technologie groeien

Brussel - 17 april 2025 - PwC België geeft de aftrap van zijn Scale-programma voor defensie- en resilience technologie, waarbij het 13 startende bedrijven uit 6 Europese landen ondersteunt. Voor het zesde jaar op rij versnelt het Scale-programma van PwC België de groei van de deelnemende start-ups en scale-ups via een intensief op schaaltraject van 8 weken. Gezien de geopolitieke ontwikkelingen en de groeiende interesse in de defensie-industrie, ligt de focus in de editie van dit jaar op veerkracht en oplossingen voor dubbel gebruik, ‘dual use’. De bedrijven, actief in verschillende sectoren zoals (data)beveiliging, maritieme exploratie, dronetechnologie, enz., worden grondig begeleid en ondersteund om hun strategie te verbeteren en hun bedrijf te pitchen voor een geselecteerde groep van bestuurders en experts binnen de industrie. 

Defensie en resilience

In het Scale-programma 2025 ondersteunt PwC België start-ups en scale-ups in de defensie- en resilience sector bij het bereiken van hun groeidoelen. Terwijl de defensiesector snel evolueert, is het niet eenvoudig voor jonge bedrijven om het overzicht te bewaren. Met zijn kennis en ervaring in de sector begeleidt PwC België de deelnemende bedrijven door deze sterk gereguleerde en voortdurend veranderende omgeving. Het programma biedt deelnemers essentiële tools om schaaluitdagingen aan te pakken en laat hen in contact komen met belangrijke stakeholders en bedrijven binnen het defensie- en resilience ecosysteem.

Veelbelovende deelnemers

Na een grondige voorselectie en screening onder 700 bedrijven zijn 13 start-ups en scale-ups gekozen. Alleen bedrijven die producten met toepassingen voor dubbel gebruik ‘dual use’ op de markt willen brengen - dit betekent zowel voor defensie- als niet-defensiegebruik - kwamen in aanmerking. Bedrijven uit heel Europa werden uitgenodigd om zich aan te melden. Dit jaar zijn zes Belgische scale-ups geselecteerd om deel te nemen aan het programma, namelijk:

  • Hozint: AI-aangedreven platform voor situationeel bewustzijn, dat organisaties helpt om op de hoogte te blijven van belangrijke gebeurtenissen en verstoringen (Brussel)
  • MAHI: Maritieme oplossingen voor autonomie voor bemande en onbemande schepen om operationele efficiëntie en veiligheid op zee te verhogen. (Sint-Katelijne-Waver)
  • ZyGo: Slimme robotica en databewustzijn, verhogen van de productiviteit van organisaties door het automatiseren van taken die gevaarlijk, moeilijk, eentonig of data-onvoldoende zijn (Zonnebeke)
  • NineID: Oplossing voor compliance van werkkrachten & aannemers, waarmee organisaties alle noodzakelijke gegevens van bezoekers, werknemers en aannemers kunnen centraliseren in een privacyconforme toepassing (Gent)
  • Azumuta: AI-gedreven platform voor de maakindustrie, dat werknemers in de eerste linie in staat stelt de operationele efficiëntie en kwaliteit op de werkvloer te verbeteren (Gent)Syba: AI-cybersecurityoplossing voor versterkte digitale veerkracht, gericht op proactieve dreigingsdetectie, realtime monitoring, en intuïtieve risicomanagementtools (Brugge)

Bovendien zet PwC België zijn voortdurende ondersteuning voor Oekraïense ondernemers door het ondersteunen van:

  • Dropla: Ontmijningsoplossing aangedreven door robotica en AI, verbetert de detectie van landmijnen, voor veiligere en efficiëntere humanitaire, logistieke en defensieoperaties
  • HIMERA: Universeel communicatiesysteem voor gebruik in civiele en noodsituaties, dat betrouwbare connectiviteit garandeert in uitdagende omgevingen

Verder zijn andere deelnemers, gevestigd in verschillende Europese landen, onder andere:

  • Point Zenith: Software-as-a-service die een end-to-end platform biedt voor zowel dronefabrikanten als drone-operators voor het beheren van veiligheid, naleving en operaties (Verenigd Koninkrijk)
  • Airial UAS: Onbemande vliegtuigsystemen ontworpen voor complexe industriële toepassingen, gebouwd om bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden, en maximale missie gereedheid in elke omgeving te garanderen (Duitsland)
  • Avy Drones: Autonome vliegtuigen waaronder het Drone-in-a-Box systeem, bekend om zijn snelheid en gebruikt in humanitaire, levensreddende en professionele toepassingen (Nederland)
  • Foviatech: AI-gebaseerde digitale tweeling om efficiëntie, nauwkeurigheid en klantervaring te verhogen, bedrijven helpen bij de integratie van AI-product suites (Duitsland)
  • Resquant: Beschermt gegevens tegen toekomstige bedreigingen met post-quantum hardware encryptie, die geavanceerde, kwantumveilige bescherming biedt (Polen)

De geselecteerde deelnemers hebben innovatieve dual-use technologieën ontwikkeld.Dit betekent dat ze zowel voor civiele als militaire doeleinden kunnen ingezet worden, maar ook voor andere industrieën zoals de maakindustrie, logistiek en de maritieme sector. Naast toegang tot de expertise van PwC via masterclasses en sparringsessies, biedt het Scale-programma kansen voor verdere investering en een mooie uitbreiding van het netwerk van de deelnemers.

Steven De Bruyn, partner Aerospace & Defence bij PwC België, zegt: "De lucht- en ruimtevaart en de defensie-industrie hebben een aanzienlijk groeipotentieel en er is een sterke behoefte aan innovatie. Maar het is niet altijd makkelijk voor jonge bedrijven om hun weg te vinden in de sterk gereguleerde omgeving van vandaag. Met ons Scale-programma helpen we start-ups om hun weg te vinden en ondersteunen we de integratie van baanbrekende technologieën in de lucht- en ruimtevaart en defensie-industrie. Door de kloof te overbruggen tussen bedrijven die willen groeien en de defensiesector, creëren we een veiligere wereld voor iedereen en ondersteunen we de bescherming van onze gemeenschappelijke waarden."

Patrick Boone, voorzitter van PwC België, voegt toe: "Aan de zijlijn staan is geen optie meer. Met onze rijke geschiedenis en bloeiend ecosysteem in onderzoek en ontwikkeling heeft België een unieke positie om het voortouw te nemen. Door deze verantwoordelijkheid te omarmen, kunnen we onze rol als baken van wetenschappelijke vooruitgang en samenwerking versterken, en ervoor zorgen dat onze bijdragen niet alleen de positie van Europa versterken maar ook nieuwe wegen openmaken."

Tijdens het kick-off evenement ontmoeten de deelnemers elkaar en het programmateam, leren ze over industrietrends die vorm geven aan de sector, en beginnen ze samen aan hun traject. Twee maanden later, tijdens de Innovatiedag in juni, krijgen de deelnemers de kans om hun oplossingen te presenteren aan een selecte groep van vooraanstaande defensie- en ​ resiliencespelers in de industrie.

Over het Scale-programma van PwC België

PwC België heeft de afgelopen zes jaar zijn eigen acceleratorprogramma, genaamd Scale, gerund. Elke editie is op maat gemaakt om een bepaalde industrie of technologie aan te pakken, met opmerkelijke succesverhalen in sectoren zoals de life sciences, agrovoeding en duurzame productie. Het programma selecteert exclusief Europese startups met een bewezen track record die hun operaties willen opschalen naar internationaal niveau.

Deze industriegerichte aanpak stelt PwC België in staat om de inhoud van de masterclasses te personaliseren om effectief in te spelen op de typische uitdagingen waarmee snelgroeiende bedrijven worden geconfronteerd. Relevante bedrijven en spelers binnen de industrie worden uitgenodigd om de start-ups te ontmoeten tijdens de Innovatiedag, wat mogelijke samenwerkingen vergemakkelijkt. Sinds de eerste editie heeft Scale zich ontwikkeld tot een gemeenschap van meer dan 100 alumni en heeft het connecties mogelijk gemaakt met meer dan 500 bedrijven. Dit initiatief bevordert succesvolle samenwerkingen tussen startups, klanten en PwC België.

 

 

 

 

Contacteer ons

Erik Oosthuizen

External Communications Manager

Tess Minnens

External Communications Manager

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over PwC België

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC firma's vormen een netwerk van firma's in 149 landen met meer dan 370.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.

'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.

U kan onze privacyverklaring hier bekijken: www.pwc.be/privacy-statement

© 2025 PwC. Alle rechten voorbehouden.

Neem contact op met