Brussel is 13e op de lijst van 31 Europese steden die wereldwijd in termen van vastgoed de gunstigste vooruitzichten hebben

ULI / PwC - Emerging Trends in Real Estate

  • Brussel, dat 13de is op de ranglijst, wordt steeds aantrekkelijker voor internationale vastgoedinvesteerders. Vorig jaar stond Brussel op de 21ste plaats op de lijst
  • Operationele sectoren zoals de residentiële en de hotelsector groeien in kracht, en de markt voor kantoren presteert buitengewoon goed
  • De stad kan profiteren van nieuwe mobiliteitsoplossingen om haar lokale connectiviteitsproblemen op te lossen

07 november 2019 - De 17e editie van Emerging Trends in Real Estate® Europe 2020 toont aan dat beleggers zich steeds meer aangetrokken voelen tot de voordelen die de Brusselse vastgoedmarkt te bieden heeft.

De groeiende kracht van de kantoormarkt, die in de eerste helft van 2019 een recordhoogte bereikte, heeft geleid tot een grotere belangstelling van de beleggers. Dit is deels te danken aan de vraag naar co-working spaces, met name op toplocaties in het centrale zakendistrict van Brussel.

“We hebben een aanzienlijke groei van de kantorenmarkt gezien in vergelijking met twee jaar geleden,” zegt Grégory Jurion, vennoot en leider Real Estate bij PwC België. “Deze groei, in combinatie met de stabiele inkomsten die de kantorenmarkt van de stad biedt, maakt het ​ steeds aantrekkelijker voor internationale investeerders.”

Hoewel de traditionele positionering van Brussel als “Hoofdstad van Europa” niet altijd heeft geleid tot een onmiddellijke aantrekkingskracht op wereldwijde vastgoedinvesteerders, krijgt de stad volgens het jaarlijks rapport nu veel meer positieve aandacht.

Emerging Trends in Real Estate® Europe 2020, gepubliceerd door het Urban Land Institute (ULI) en PwC, is gebaseerd op de adviezen van meer dan 900 vastgoedprofessionals in Europa, waaronder investeerders, ontwikkelaars, kredietverstrekkers en adviseurs.

Verschuiving naar operationeel vastgoed

De stad heeft ook geprofiteerd van de bredere Europese investeringstrends voor meer operationele sectoren zoals woningen en hotels. De woningsector wordt gedreven door de lokale vraag naar woningen en de strategie om bestaand vastgoed te herbestemmen voor bijvoorbeeld woningen of gemengd gebruik.

Een toenemend aantal overbodige gebouwen in de stad is omgebouwd tot hotels, waarbij de kracht van deze sector wordt ondersteund door een toename van het aantal bezoekers aan de stad. Volgens visit.brussels, het Brussels Bureau voor Toerisme, is het aantal bezoekers van musea en attracties in de eerste 7 maanden van 2019 gestegen tot 2,65 miljoen bezoekers, een stijging van 4% ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal overnachtingen van de bezoekers (zowel voor zaken- als vrijetijdsdoeleinden) bedroeg eind juni 2019 3,68 miljoen, een stijging van 6% ten opzichte van het jaar voordien. De bezettingsgraad van de hotels in de periode januari-september 2019 bedroeg 74,5% (een stijging van 2 punten ten opzichte van het voorgaande jaar), en deze sterke vraag naar overnachtingen voedt de prestaties in de hotelsector.

Lisette van Doorn, CEO van ULI Europe, zei: “De herbestemming van gebouwen, met name voor woningen, is een trend die we in heel Europa zien. Het gaat er niet alleen om te voldoen aan de vraag in deze sector, maar ook de industrie erkent de waarde van operationele activa die bijdragen aan het succes van locaties met gemengd gebruik en een hogere dichtheid.”

De toegenomen activiteit in Brussel omvatte onder meer de omvorming van overtollige gebouwen tot hotels en woningen. Xavier Denis, voorzitter van ULI België, zegt hierover: “We moeten inspelen op de nieuwe werk-, winkel- en woongewoonten van de burgers. Het is aan de projectontwikkelaars om het juiste evenwicht te vinden tussen deze mix van gebruiksmogelijkheden en de sociale behoeften van de gebruikers, om elkaar persoonlijk te ontmoeten en contact te hebben.”

Mobiliteit als belangrijk aspect

Het rapport onderzoekt ook de veranderingen in de transportsector, gedreven door de snelle vooruitgang in zowel de mechanische als de digitale technologie, en hoe de vastgoedsector zich aan deze evolutie moet aanpassen.

Historisch gezien is de aandacht gericht op grote infrastructuur zoals het wegen- en spoorwegennet en luchthavens. Nieuwe, kleinschaliger mobiliteitsoplossingen zoals scooters, carpooling ​ en e-bikes kunnen ​ ook een aanzienlijke invloed hebben op de waarde van onroerend goed, waarbij grote steden met een hoge dichtheid naar verwachting het voortouw zullen nemen in deze veranderingen. Van oudsher heeft Brussel te kampen met slechte reistijden voor de bewoners, zodat deze nieuwe mobiliteitsoplossingen de stad de kans geven om haar connectiviteit te verbeteren.

“Alle belanghebbenden erkennen de reële noodzaak om het openbaar vervoer naar - en rond - Brussel efficiënter te maken,” aldus Geoffroy Jonckheere, vennoot in de Real Estate praktijk van PwC België. “Er is een collectieve wil om een rol te spelen bij de overgang van auto's naar openbaar vervoer, gedeelde voertuigen, betaalde fietsen en scooters. Deze ontwikkelingen zijn ook kansen voor de vastgoedsector om ‘mobiliteit als dienst’ te omarmen en te integreren in de waardepropositie van het aangeboden vastgoed.”

Lees hier het rapport Emerging Trends in Real Estate® Europe 2020 .

 

 

Erik Oosthuizen, External Communications, PwC Belgium

Tel: +32 490 582 284

Email: erik.oosthuizen@pwc.com

 

Chris Harris, Communications and Marketing Director, ULI Europe

Tel: +44 (0) 7909 824 760 / +44 (0) 20 3934 2241

Email: chris.harris@uli.org

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over PwC België

Building trust and delivering sustained outcomes

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC firma's vormen een netwerk van firma's in 151 landen met meer dan 364.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.

'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.

U kan onze privacyverklaring hier bekijken: www.pwc.be/privacy-statement

© 2023 PwC. Alle rechten voorbehouden.

Neem contact op met