Tekort aan gekwalificeerd personeel kostte Belgische ondernemingen in het bedrijfsleven 3 miljard euro in 2018

Tekort aan gekwalificeerd personeel kostte Belgische ondernemingen in het bedrijfsleven 3 miljard euro in 2018

  • Belgische privébedrijven zijn optimistischer over hun groeikansen dan hun Europese collega's. In 2019 verwacht 78% van de Belgische respondenten omzetgroei, tegenover 69% in 2018. In West-Europa in 2019 verwacht enkel 57% omzetgroei, tegenover 65% in 2018.
  • De economische verliezen of misgelopen inkomsten als gevolg van het tekort aan vaardigheden dat Belgische privébedrijven ervaren, worden geraamd op 3,1 miljard euro in 2018.
  • 64% van de Belgische privébedrijven erkent dat digitalisering de sleutel is tot de toekomstige groei van de bedrijven op lange termijn.
  • Toch is 58% van de ondervraagde privébedrijven in 31 Europese landen van plan om de komende vijf jaar minder dan 3% van alle investeringen in digitalisering te investeren.

Dinsdag 3 september 2019 - Uit recent onderzoek van PwC blijkt dat Europese privébedrijven steeds minder de vaardigheden vinden die ze nodig hebben om te blijven groeien. Voor het onderzoek ondervroeg PwC particuliere en ondernemende bedrijven in 31 Europese landen. Volgens hen zal het tekort aan vaardigheden bij particuliere bedrijven in 2019 naar verwachting 414 miljard euro aan inkomstenverlies bedragen in Europa. Dat is ongeveer 2,6% van het Europese bbp en meer dan het gecombineerde jaarlijkse bbp van Griekenland en Portugal. In België wordt de impact van dit tekort aan vaardigheden in 2018 geraamd op 3,1 miljard euro.

 

Op zoek naar de juiste vaardigheden

Bedrijven vinden vandaag de dag weinig werknemers met de juiste vaardigheden. Toch zijn Belgische ondernemers hier niet echt ongerust over. Slechts 23% van de 90 Belgische respondenten gaf aan dat dit een probleem voor hen is, vergeleken met 47% voor West-Europa, en 41% in Nederland, 46% in Duitsland en 59% in Frankrijk. Hun optimisme wordt ook geïllustreerd door het feit dat de privébedrijven denken dat de economische verliezen als gevolg van een tekort aan vaardigheden in 2019 aanzienlijk zullen dalen tot 1,9 miljard euro - dat betekent een verbetering van 1,2 miljard in vergelijking met vorig jaar.

Philippe Vyncke, Entrepreneurial and Private Business Leader bij PwC Belgium, nuanceert dit echter.  “Uit de studie blijkt duidelijk dat de Belgische privébedrijven optimistischer zijn dan hun Europese collega’s waarbij ze een hogere groeiverwachting te kennen geven en de overtuiging hebben dat ondanks het gebrek aan het juiste personeel ze minder kansen moeten laten liggen dan in 2018. Daartegenover staat echter dat de nood aan digitale experts, ingenieurs, technisch personeel, senior management en ondersteunend personeel in België hoger is dan in de ons omringende landen.”

Globaal genomen staat voor 41% van de particuliere ondernemingen in Europa technici bovenaan de lijst van profielen waar ze naar op zoek zijn, gevolgd door ingenieurs en ondersteunend personeel.

Story image

Het tekort aan vaardigheden in Europa is een nog groter structureel probleem geworden voor particuliere ondernemingen”, zegt Philippe Vyncke. "Bijna de helft van de ondervraagde bedrijfsleiders in de EU vindt dat ze intern niet over het juiste talent beschikken om de voordelen van hun digitale activiteiten ten volle te benutten. Gezien de toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt moeten privébedrijven de schijnwerpers vooral niet uit de weg gaan om technisch geschoolde werknemers aan te trekken. Daarbij kunnen ze zeker de nadruk leggen op de troeven waarover ze beschikken als privébedrijf zoals een focus op de lange termijn, de doorgedreven specialisatie die ze vaak hebben, de internationale markten waar ze opereren of de mogelijkheid die wordt geboden om op een flexibele en creatieve manier met problemen om te gaan”.

 

Digitale transformatie - gemengde gevoelens

64% van de Belgische particuliere ondernemingen zegt dat digitalisering de sleutel is voor de levensvatbaarheid van hun onderneming op lange termijn, wat in lijn ligt met het West-Europese gemiddelde (65%), maar aanzienlijk lager is dan in Nederland of het Verenigd Koninkrijk (beide 85%). Toch lijkt de digitalisering in veel particuliere bedrijven nog in zijn kinderschoenen te staan. Dat blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek. De impact van artificiële intelligentie en 3D-printen wordt door respectievelijk 77% en 79% van de particuliere bedrijven niet als relevant beschouwd. Slechts 33% vindt robotica een relevante technologie, en het internet der dingen deed het met 46% iets beter.

Digitale transformatie doorkruist elke hoek van onze economie en ook particuliere bedrijven zijn geen uitzondering", zegt Philippe Vyncke, Entrepreneurial and Private Business Leader bij PwC Belgium. "De komst van nieuwe technologieën heeft een impact op een brede waaier van industrieën en zal de volgende innovatiegolf creëren. Particuliere bedrijven mogen niet achterblijven - willen ze de risico's tot een minimum beperken en de mogelijkheden van de digitalisering optimaal benutten, moeten ze nú in actie schieten”.

 

Tegenstrijdige investeringsprioriteiten

Ondanks het groeiend besef van de noodzaak om digitale transformatie te omarmen, zijn de bedrijfsleiders van West-Europese particuliere ondernemingen toch bezorgd over een aantal punten met betrekking tot de implementatie van nieuwe technologieën zoals kostenbesparingen (47%), werkdruk voor het personeel (40%), gebrek aan relevante expertise (36%), cultuur/weerstand tegen verandering (33%) en risico's in verband met technologie/cyber (31%). Tegelijkertijd is 58% van de ondervraagde particuliere ondernemingen in de 31 Europese landen van plan de komende vijf jaar minder dan 3% van hun totale investeringen voor digitalisering te bestemmen - een opvallend contrast. In België is bijna een kwart van de respondenten (23%) van plan meer dan 5% van hun investeringen te besteden aan digitalisering.

 Wat de financiering van de digitale transformatie betreft, zeggen de meeste privébedrijven in Europa - 76% in ons onderzoek - dat ze hun digitale inspanningen intern zullen financieren uit de cashflow, wat de vraag doet rijzen wat de impact zou zijn van een mogelijke economische stagnatie. Gevraagd naar hun investeringen in hun digitale transformatie wil slechts 5% van de ondervraagde Europese particuliere ondernemingen dit financieren via de kapitaalmarkten. Nog eens 8% zegt dat ze private equity of durfkapitaal in overweging zouden nemen - in België overweegt geen van de respondenten durfkapitaal.

Steeds meer particuliere bedrijven in Europa erkennen nu het belang van een strategie om de digitale transformatie te ondersteunen, maar veel bedrijven bevinden zich nog steeds in de beginfase van de digitalisering”, legt Philippe Vyncke, Entrepreneurial and Private Business Leader bij PwC Belgium, uit. “Sommige bedrijfsleiders begrijpen wellicht niet goed wat de omvang van de vereiste veranderingen precies inhoudt en hoe ze dit moeten financieren of hoe ze er de juiste mensen voor kunnen inschakelen. Dit strategisch invullen kan hen een enorm voordeel leveren in tijden van verandering. Bedrijven die digitale transformatie zien als de sleutel voor hun volgende groeifase - en het op de juiste manier implementeren - hebben een grotere kans om sneller te groeien als de volgende economische heropleving zich aanbiedt”.

Lees de volledige resultaten op www.pwc.com/epbs2019 

Contact

Erik Oosthuizen

[email protected]

+32 490 582 284

www.pwc.com

 

 

Over PwC België

Building trust and delivering sustained outcomes

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC firma's vormen een netwerk van firma's in 151 landen met meer dan 364.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.

'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.

privacy statement

© 2023 PwC. Alle rechten voorbehouden.

PwC België
Culliganlaan 5
1831 Diegem