Tien starters streden tijdens de PwC Innovation Night voor een plek op het prestigieuze Slush Helsinki
Dit zijn de meest belovende Belgische start-ups in Industry 4.0
26 september 2019
26 september 2019 – Tijdens de PwC Innovation Night Powered by Slush streden gisterenavond 10 Belgische start-ups en scale-ups voor een felbegeerd ticket voor deelname aan de start-up- en technologieconferentie Slush, die van 21 tot en met 22 november plaatsvindt in Helsinki. Dit jaar stond de Innovation Night in het teken van Industry 4.0. T-Mining, een start-up die via blockchain logistieke en maritieme supply chains optimaliseert, kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus.
Innovation Night in het kader van Industry 4.0
De Innovation Night bood de geselecteerde deelnemers een unieke gelegenheid om hun bedrijf voor te stellen aan een panel van experts. De editie van dit jaar richtte zich op start-ups en scale-ups die innovatieve oplossingen en technologieën bieden voor de uitdagingen van Industry 4.0, onder andere op het gebied van robotica, 3D printen en het Internet of Things.
De spannende ronde van pitches werd gevolgd door een netwerkdiner dat de innovatieve jonge bedrijven in contact bracht met gevestigde waarden in de sector. De startende ondernemers konden zo rechtstreekse contacten leggen om de verdere groei en het succes van hun bedrijf te helpen versnellen.
“Een nieuw bedrijf succesvol uit de grond stampen vereist een sterk team met de juiste mensen die complementaire vaardigheden hebben”, zegt Griet Helsen, partner bij PwC België. “Dit is vooral belangrijk binnen Industry 4.0, waar de ondernemers de brug proberen slaan tussen technologische innovatie en het vinden van een sterk businessmodel. Door waardevolle contacten mogelijk te maken, bieden we met de Innovation Night een duwtje in de rug voor jonge bedrijven zodat ze een voorsprong krijgen en hun concurrentiekracht in de markt kunnen vergroten”.
Het grootste start-up event ter wereld
De deelnemende starters kregen drie minuten om hun bedrijf voor te stellen, gevolgd door een Q&A-sessie met de jury, bestaande uit Dirk Torfs, Algemeen Directeur Flanders Make, Philippe Huberts, Director Digital and Automation Technology for Integrated Supply Chain / Manufacturing bij AkzoNobel, Jonathan Berté, CEO van Robovision, Markus Nyberg, Head of Startup Operations bij Slush en Jochen Vincke, Industry 4.0 partner bij PwC Belgium.
De winnaar van de avond werd T-Mining, een bedrijf dat via blockchain bedrijven in de sector van de logistieke en maritieme supply chain helpt hun operationele en administratieve efficiëntie te verhogen, de algemene veiligheid te verbeteren en complexe bestuurszaken aan te pakken.
T-Mining wint een trip (vlucht, logement en toegangsticket) naar Slush Helsinki, dat plaatsvindt op 21 en 22 november. Met ongeveer 4.000 deelnemende bedrijven en 2.000 investeerders is Slush een van de belangrijkste start-up events ter wereld.
“Nadat we al resultaten boekten met onze technologie in Antwerpen, zijn we begin dit jaar op zoek gegaan om internationaal uit te breiden. Het is daarom leuk om in deze internationale setting te vertoeven en via PwC met grote rederijen en andere interessante bedrijven in contact te komen, iets wat voor ons als start-up anders onmogelijk was. We hebben al een lokale investeerder aan boord gebracht en willen dus nu onze volgende stap zetten. PwC’s internationale netwerk zal onze zeker helpen om dit volgende niveau te bereiken,” zei Frederik van Outryve, CCO van T-Mining.
De deelnemende start-ups & scale-ups
Hier zijn de 10 innovatieve Industry 4.0 start-ups & scale-ups die deelnamen aan de Innovation Night powered by Slush:
- T-Mining is actief in blockchain logistics en ontwikkelde een slim contractueel kader voor de maritieme en logistieke sector.
- Espotra ontwikkelde een schaalbaar DataOps platform voor innovatieve herbruikbare bedrijfsapplicaties die sneller, goedkoper en eenvoudiger gebruik maken van beschikbare data.
- Zensor biedt een veilige en kosteneffectieve monitoring van activa en zorgt voor real-time business intelligence door middel van sensorgestuurde dataverzameling en -analyse. Zensor wordt vooral toegepast in onder meer industriële productie, windenergie en civiele infrastructuur.
- Inimco levert innovatieve, industriële en op het Internet of Things gebaseerde oplossingen voor enerzijds producenten van machines en apparaten die industriële activa met klanten en diensten willen verbinden om de evolutie van hun bedrijfsmodel te ondersteunen en voor anderzijds voor productiebedrijven die een real-time overzicht willen van hun wereldwijde productieprocessen en hun operationele efficiëntie willen maximaliseren.
- Crodeon Technologies is een Belgische fabrikant van intelligente end-to-end monitoringsystemen voor de industrie, landbouw en onderzoek.
- Tractonomy Robotics is een ontwerpbureau dat geavanceerde mobiele kopieersystemen bouwt om motion control, machine-intelligentie en interactie met elkaar te verbinden. Het bedrijf combineert strategisch ontwerp en machine-intelligentie om zakelijke problemen op te lossen met behulp van een kosten- en taakgericht mobiel kopieersysteem. Er zijn toepassingen in de ruimte, reddingsacties, chirurgie en defensie.
- IoT Factory is een katalysator voor start-ups in het Internet of Things, via hjun selectiecommissie, coaches, innovatieve technologische hulpmiddelen en financiering. Dit exclusieve programma wordt ondersteund door het Next Tech-plan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat 3 prioritaire technologieën onder de aandacht wil brengen, waaronder het Internet of Things, .
- Arkite heeft de Human Interface Mate (HIM) ontwikkeld die realtime picking en assemblage-instructies aan arbeiders geeft via Augmented Reality en waarschuwt in geval van fouten.
- Aloxy biedt een modulair ivd-platform om de veiligheid en efficiëntie te verbeteren, processen te automatiseren en om bruikbare inzichten in industriële operaties te leveren.
- ValCUN is een technologische start-up die een nieuwe en baanbrekend 3D printtechnologie ontwikkelt voor metaal.