Belgische werknemers voelen financiële crisis, genderongelijkheid blijft aanwezig op de werkvloer

PwC Global Workforce Hopes & Fears Survey

Dinsdag 20 juni 2023 - Hoewel 7 op de 10 werknemers tevreden zijn met hun job, sijpelen de gevolgen van de mondiale economische crisis en de war for talent door tot in de Belgische huishoudens. Dat blijkt uit een nieuwe wereldwijde studie van professionele dienstverlener PwC ‘PwC Global Workforce Hopes & Fears Survey’. PwC pleit ook voor een inclusievere werkvloer, uit de studie blijkt immers dat de ongelijkheid op de arbeidsmarkt tussen mannen en vrouwen nog steeds weegt op de carrières van vrouwen.

Een wereldwijde studie van professionele dienstverlener PwC brengt nieuwe inzichten over de verwachtingen van werknemers op de werkvloer. De studie bij ruim 53.000 werknemers in 46 landen over de hele wereld, peilde ook bij 1070 respondenten in België. De studie focust op de positieve en negatieve verwachtingen van werknemers op de arbeidsmarkt, op gebied van vaardigheden, vertrouwen in de werkgever en de werkomgeving.

Algemeen zijn Belgen tevreden op het werk: 7 op de 10 respondenten is gelukkig met de job die ze uitoefenen en vinden dat ze zichzelf kunnen zijn op het werk. Toch zijn er een aantal tekenen aan de wand dat de krapte op de arbeidsmarkt en de economische malaise zich weerspiegelt op de werkvloer. Maar liefst één op drie vond de werkdruk het afgelopen jaar niet beheersbaar. In de helft van de gevallen is een gebrek aan middelen zoals personeel de oorzaak. Maar ook financieel ervaren steeds meer Belgen moeilijkheden. Bijna 1 op 5 heeft moeite om maandelijks rond te komen. 43% van de Belgische respondenten heeft geen financiële ruimte om te sparen, voor een vakantie of een extraatje op het einde van de maand. 16% van de respondenten combineert meerdere jobs tegelijkertijd en 7 op 10 doet dit om meer te kunnen verdienen. ​ Ook globaal zien we deze trend doortrekken en de financiële toestand van huishoudens achteruit gaan.

PwC merkt ook significante verschillen op tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Ondanks dat de gender pay gap in ons land jaar na jaar daalt, blijft er een ongelijkheid aanwezig tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Deze uit zich niet alleen in de functies die vrouwen uitoefenen, maar ook de manier waarop ze hun job uitoefenen en hoe ze hun job zien evolueren het komende jaar.

Uit de studie blijkt dat vrouwen nog steeds veel minder actief zijn in managersfuncties of hogere directierollen (18%) ​ in vergelijking met mannen (29%). Bovendien werken vrouwen in België ​ dubbel zo vaak parttime dan mannen. Doordat vrouwen vaker actief zijn in de gezondheidszorg of het onderwijs - waar fysieke aanwezigheid op het werk noodzakelijk is - is ook thuiswerk in mindere mate een mogelijkheid. Eén op vier van de vrouwelijke respondenten vindt dat ze haar job niet kan uitoefenen op de manier dat ze het zelf wil. De bereidheid om het komende jaar van job te veranderen loopt nagenoeg gelijk tussen mannen en vrouwen. Wanneer het echter gaat over een loonsverhoging of een promotie, zijn vrouwen opvallend minder geneigd die aan te vragen, hoewel vrouwen vaker vinden dat ze niet correct betaald worden.

Axel Smits, Voorzitter, PwC België reageert: “In een snel veranderende globale omgeving, met grote politieke, sociale en economische uitdagingen, is het als werkgever belangrijk bewust te zijn welke moeilijkheden werknemers in die context ervaren. Daarnaast hebben we allemaal als taak in te zetten op een meer inclusieve werkcultuur. Op een kantelmoment als dit mogen we geen talent verloren laten gaan en moeten we anticiperen om ongelijkheden en zorgen bij werknemers maximaal weg te nemen, niet alleen om talent aan boord te houden maar ook om hen maximaal de kans te geven om zich te ontplooien. Ons land heeft alles in haar mars om van de diversiteit aan talent een kracht te maken, maar alleen als we dat talent kansen geven en helpen om te groeien zal er een sterke - inclusieve - arbeidsmarkt ontstaan, die zal bijdragen tot een meer duurzame samenleving. “

 

Over PwC’s jaarlijkse Global Workforce Hopes and Fears Studie

PwC bevroeg in april 2023 53,912 personen aan de slag of actief op de arbeidsmarkt, verdeeld over verschillende sectoren, demografische achtergrond en arbeidspatronen. De studie werd uitgevoerd in 46 landen en territoria. De grootte van de steekproef per land of territorium, reflecteert proportioneel het aandeel ervan in het globaal BBP. In België namen 1070 respondenten deel, waarvan 48% vrouwen en 52% mannen.

Tess Minnens

External Communications Manager

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over PwC België

Building trust and delivering sustained outcomes

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC firma's vormen een netwerk van firma's in 151 landen met meer dan 364.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.

'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.

U kan onze privacyverklaring hier bekijken: www.pwc.be/privacy-statement

© 2023 PwC. Alle rechten voorbehouden.

Neem contact op met