Belgisch durfkapitaal neemt toe in tanende Europese markt
3 april 2025

Diegem – 3 april 2025 - De durfkapitaalmarkt in ons land is verder gegroeid, dat blijkt uit een onderzoek van professioneel dienstverlener PwC België en sectororganisatie Private Capital Belgium. Hoewel het aantal kapitaalinjecties daalde, werd er meer durfkapitaal verstrekt. Opvallend is dat op Europees niveau zowel het aantal investeringen als het geïnvesteerde kapitaal sterk afneemt. “Dit lijkt aan te geven dat de Belgische durfkapitaalmarkt volwassener geworden is. Het valt op dat investeerders gericht investeren en een voorkeur hebben voor B2B- en SoftTech-bedrijven, die sneller kunnen opschalen”, stelt Pascal Janssens, Partner bij PwC België. Ondanks de toename aan geïnvesteerd durfkapitaal en de hogere interesten, is er nog heel wat kapitaal voorhanden om de komende jaren te investeren. “2 op de 3 fondsen hebben tussen de 20% en 60% van hun middelen geïnvesteerd. Bovendien merken we positieve vooruitzichten voor 2025 bij de kapitaalfondsen. Alleen bereiken de uitkeringen aan de aandeelhouders van de fondsen wel een laagterecord en dat kan op termijn een rem op de groei veroorzaken”, vult Jan Alexander, secretaris-generaal van Private Capital Belgium aan.
Voor het tweede jaar op rij organiseerden PwC België en Private Capital Belgium (voorheen BVA) een bevraging bij Belgische Venture Capital bedrijven. De bevindingen geven, aangevuld met marktcijfers, een globaal beeld over durfkapitaalfondsen in België. Een opvallende trend is dat Belgische durfkapitaalfondsen in 2024 voor het tweede jaar op rij minder deals sloten (-15% sinds 2022), maar dat het geïnvesteerde bedrag wel steeg (+37% sinds 2022) tot bijna 4,45 miljard euro. Dit staat in schril contrast met de Europese tendens, waarbij niet alleen het aantal deals sterk daalde (-33%), maar het geïnvesteerde bedrag nog sterker afnam (-43%, tot 56,7 miljard euro).

Door het gestegen durfkapitaal in ons land en de afname op Europees vlak, groeide het aandeel Belgisch durfkapitaal van 3,2% naar 7,8% van het Europese geïnvesteerde kapitaal. Dit toont aan dat de Belgische markt volwassener is geworden over de jaren heen. Er werd immers geïnvesteerd in grotere deals, in bedrijven die vooral in een latere fase van de groei zitten (57% van de deals). Hoewel bijna de helft van de respondenten aangaf dat early-stage startups een vast deel van hun investeringsportefeuille uitmaken (47,8%), tonen de cijfers aan dat er gerichter wordt geïnvesteerd. Dit vertaalde zich in een daling met 36% van het aantal investeringen in early-stage startups sinds 2022. De gestegen interesten dragen allicht bij aan een bedachtzamere investeringspolitiek in bedrijven die zich nog meer moeten bewijzen – en dus meer risico inhouden om in te investeren.
Desondanks zijn er nog steeds aanzienlijke kansen in de markt. De bevraging geeft aan dat 2 van de 3 fondsen tussen de 20 en 60% van hun middelen hebben geïnvesteerd. Er zou nog minstens €1,1 miljard aan 'dry powder’ beschikbaar zijn volgens de marktstudie. “Het is hoopgevend om te zien dat er steeds meer durfkapitaal in België geïnvesteerd wordt, om onze bedrijven te laten groeien. De investeerders nemen misschien minder risico’s door de hogere rentes, maar blijven wel gericht investeren. Startende bedrijven die op zoek gaan naar groeikapitaal, zullen hun case dus extra goed moeten onderbouwen. Tot slot is het cruciaal om als startup op de radar van investeerders te blijven”, geeft Pascal Janssens, Partner bij PwC België als tip mee.
Wie op die radar wil geraken, bouwt best aan een goed netwerk. Ruim een kwart (26,8%) van de fondsenbeheerders gaf dit aan als bron voor leads. Ook evenementen (23,2%) en incubators (19,5%) worden vaak vermeld. Opvallend is dat er wel steeds meer aan database scouting wordt gedaan (19,5% in 2024, 6,6% in 2023) en dat er minder leads kwamen uit inkomende mails (11,0% in 2024, 18,9% in 2023).
Voorkeur voor Belgische, B2B en SoftTech-bedrijven
De meeste respondenten investeerden in Belgische bedrijven (60,5%), met ruim driekwart daarvan bedrijven in Vlaanderen (76,6%), gevolgd door Brussel (13,2%) en Wallonië (10,2%). Nederland (8,5%) en de DACH-landen (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland – 8,3%) vervolledigen de top 3 van investeringsregio’s door Belgische durfkapitaalfondsen. Wel valt op dat de VS met 4,6% van de investeringen een zeer beperkt aandeel heeft, maar wie daar investeert, doet dat in kapitaalrondes met hogere bedragen. De mediaan van de deals waarin Belgische bedrijven participeerden, lag in de VS op 10 miljoen euro, terwijl dit zowel voor Belgische deals als Europese deals slechts op 3 miljoen euro lag.

Kapitaalfondsen tonen ook een sterke voorkeur voor SoftTech-bedrijven (software-gedreven oplossingen en toepassingen, 66,7%). Dankzij hun schaalbaarheid hebben ze een streepje voor op HardTech- (fysieke hardware en toepassingen, 16,7%) en DeepTech- bedrijven (complexere, wetenschappelijke toepassingen, 16,7%). Ook bedrijven die diensten of producten ontwikkelen voor andere bedrijven, maken meer kans. 56,5% van de kapitaalfondsen legt al haar eieren in de mand van B2B-bedrijven, terwijl een grote meerderheid van de fondsen bedrijven links laat liggen met een B2C (73,9%) of B2B2C (69,6%) focus.
Een overweldigende meerderheid van de bevraagde durfkapitaalfondsen ziet het managementteam van een bedrijf als de meest cruciale factor wanneer ze overwegen erin te investeren. Dit geldt zowel voor startups in de early stage (87%), groeibedrijven in een expansiefase (68%) als meer gevestigde bedrijven (50%). De kwaliteit van het managementteam wordt hiermee als belangrijker gezien dan het product of de dienst van het bedrijf, de markt waarin het actief is of de tractie dat het product of dienst al heeft.
Duurzaamheid loont, maar aandeelhoudersuitkeringen bereiken dieptepunt
80% van de durfkapitaalfondsen hanteren een duurzaam of verantwoord investeringsbeleid. Nog eens 10% overweegt zo’n beleid. Wanneer durfkapitaalfondsen ESG-informatie opvragen bij groeibedrijven in het kader van een potentiële investering, is dit vooral omdat dit gevraagd wordt door stakeholders en Limited Partners (83%), omdat het deel uitmaakt van de policy (78%) of om bij te dragen aan de reputatie van het fonds (61%). Regelgeving (44%), risicobeheer (28%) en investeringsprestaties (28%) waren minder belangrijke drijfveren. ESG-factoren lijken een belangrijkere rol te spelen tijdens pre-investeringsfase dan achteraf.
Hoewel er positieve geluiden te horen zijn over de verwachte dealflow voor 2025, waarschuwt Jan Alexander van Private Capital Belgium voor een moeilijk fundraisingklimaat voor durfkapitaalfondsen. “De laatste 10 jaar bedroeg de verhouding tussen uitkeringen aan investeerders en de net asset value van fondsen gemiddeld 17%. Vandaag is dat cijfer teruggevallen tot slechts 7%. Dit is het gevolg van een sterk verminderd aantal exits de laatste jaren in combinatie met een forse stijging in investeringen en fundraisings in de jaren 2019-2022. Aandeelhouders van fondsen willen vandaag eerst cash zien terugvloeien, voor ze opnieuw geld ter beschikking zullen stellen voor durfkapitaalfondsen. Voor sommige durfkapitaalfondsen – en bij uitbreiding groeibedrijven in ons land – dreigt dit een groot issue te worden om verder te kunnen investeren in de toekomst.”
Over de Venture Capital Study 2025 van PwC België en Private Capital Belgium
Voor deze studie werden data gecombineerd uit een survey waarop 26 van de 189 durfkapitaalfondsen uit België geantwoord hebben, diepte-interviews met durfkapitaalfondsen en data uit bronnen zoals Pitchbook. Het is de tweede keer dat PwC België en Private Capital Belgium dit onderzoek uitvoerden, waardoor het ook mogelijk is de cijfers te vergelijken met de bevraging over het jaar 2023.
Over PwC
PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC-firma's vormen een netwerk van firma's in 149 landen met meer dan 370.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.
'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.
Over Private Capital Belgium
Private Capital Belgium is de nieuwe benaming voor wat voorheen The Belgian Venture Capital & Private Equity Association (“BVA”) was. Opgericht in 1986 is Private Capital Belgium de beroepsorganisatie die de durfkapitaal- (VC) en private equity (PE) gemeenschap vertegenwoordigt in België. De leden van Private Capital Belgium zijn investeringsfondsmanagers en professionals die diensten verlenen aan de VC- en PE-community.