België bij de wereldtop op vlak van ideeëncreatie

België bij de wereldtop op vlak van ideeëncreatie

PwC Global Economy Watch

  • België staat op de 15e plaats in de wereld qua idee-intensiteit (aantal toegekende patenten per miljoen inwoners) volgens een nieuwe analyse van PwC.
  • Hoewel België sinds de financiële crisis idee-intensiever is geworden, doen heel wat Europese landen het veel beter; Luxemburg is bijvoorbeeld bijna vijf keer meer idee-intensief is dan België.
  • De analyse toont dat grotere investeringen in onderzoek en ontwikkeling landen kunnen helpen hun idee-intensiteit te verhogen, wat op zijn beurt de levensstandaard kan verhogen en de economische groei kan stimuleren.

08 oktober 2019 - De  Global Economy Watch van PwC toont aan dat Noord-Europa en Oost-Azië de mondiale hotspots zijn waar de meest innovatieve ideeën worden gecreëerd; België behoort tot de top 20. De intensiteit van ideeën wordt gemeten aan de hand van het aantal patenten dat per miljoen inwoners wordt uitgegeven. Toch hinkt België lichtjes achter op veel andere Europese landen zoals Luxemburg, Zweden, Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Didier Delanoye, Partner bij PwC Belgium: “Hoewel het opvallend is dat België achteraan hobbelt na heel wat andere Europese landen wat betreft hun ideeën-intensiteit, is het aantal patenten wel opmerkelijk gestegen tussen 2010 en 2017 gestegen op de wereldranglijst, van de 17e naar de 15e plaats. In 2010 kende België gemiddeld 345 patenten per miljoen inwoners toe, wat gestaag is gestegen tot 537 patenten per miljoen inwoners in 2017 - hoewel dit nog steeds bijna vijf keer minder is dan het aantal patenten dat bijvoorbeeld in Luxemburg werd toegekend.”

Zuid-Korea staat bovenaan de lijst van 's werelds meest idee-intensieve economieën en hebben meer patenten per miljoen mensen dan waar ook ter wereld. Opvallend genoeg concentreert de ideeën-intensiteit zich vooral in twee geografische regio's - Noord-Europa en Oost-Azië. Europese landen nemen maar liefst 13 plaatsen in de top 20 in met Duitsland en Frankrijk op respectievelijk de achtste en dertiende plaats. Alle Scandinavische landen behalve IJsland zitten in de top 20.

Een belangrijke reden waarom de Scandinavische en Oost-Aziatische landen het zoveel beter doen is dat ze zich concentreren op een klein aantal domeinen of sectoren, waardoor ze specialistische capaciteiten hebben kunnen ontwikkelen. In 2017 was ongeveer 10% van de Scandinavische patenten bijvoorbeeld gericht op milieutechnologie. Deze focus wordt wellicht aangedreven door het feit dat zij geografisch gezien goed geplaatst zijn om te profiteren van hernieuwbare technologieën (met name windenergie en waterkrachtcentrales) en dat zij ambitieuze doelstellingen voor emissiereductie hebben vooropgesteld.

De focus op ideeën is goed nieuws voor de wereldeconomie, verklaart Didier Delanoye, Partner bij PwC Belgium: “Life Sciences zijn in België de drijvende kracht achter de sterke resultaten die verklaren waarom we bij de koplopers behoren in het wereldpeloton. In België bestaat er al een sterk ecosysteem dat innovatie stimuleert. Ideeën leiden tot de oprichting van nieuwe bedrijven, die innovatieve producten en diensten aanbieden. Ze versterken de concurrentiekracht, verhogen de productiviteit en uiteindelijk ook de levensstandaard. Daarom is het belangrijk dat onze regering blijvend stimulansen biedt om ideeën te helpen ontwikkelen die in nieuwe bedrijfsinkomsten resulteren, en continue uitgaven voorziet voor onderzoek en ontwikkeling.”

De bevindingen zijn gebaseerd op een analyse van PwC van de gegevens van de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO) over de patenten die in 2017 zijn toegekend, met aanpassingen voor de omvang van de bevolking. De top 20 landen in 2010 en 2017, volgens PwC & WIPO analyse, zijn hieronder beschikbaar:

 

Story image

De september-editie van Global Economy Watch bevat ook een analyse van de intergenerationele ongelijkheid binnen de G7-landen en een macro-economische beoordeling van de mogelijke gevolgen van de dalende obligatierendementen.

Het volledige rapport kan geconsulteerd worden via: https://pwc.to/1PRLfIR 

 

 

 

Over PwC België

Building trust and delivering sustained outcomes

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC firma's vormen een netwerk van firma's in 151 landen met meer dan 364.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.

'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.

© 2023 PwC. Alle rechten voorbehouden.

 

PwC België
Culliganlaan 5
1831 Diegem