2023 was een moeilijk jaar voor durfkapitaal, maar het Belgische Venture Capital-landschap bleek robuuster te zijn dan zijn Europese tegenhangers

Diegem, 18 april 2024 - Venture Capital - durfkapitaal ter ondersteuning van start-ups of kleine bedrijven met een sterk groeipotentieel, zijn het afgelopen jaar in Europa, inclusief België, zowel in dealwaarde als in het aantal deals afgenomen. In de eerste editie van de Venture Capital Market Study toont PwC België, samen met de Belgian Venture Capital and Private Equity Association, aan hoe de afname in België minder significant was in vergelijking met die in Europa. "Onze unieke en gloednieuwe Venture Capital Market Study, met een hoge participatiegraad onder investeringsmanagers, beantwoordt in de behoefte aan transparantie en duidelijke benchmarkgegevens in de sector," zegt Lieven Adams, Deals Partner bij PwC België.

Samen met de Belgian Venture Capital and Private Equity Association (BVA) lanceerde PwC België zijn eerste Venture Capital Market Study met als doel transparantie te creëren over wat gebruikelijke marktpraktijken zijn binnen het ecosysteem, en hoe het huidige investeringsklimaat en het sentiment van investeerders eruitzien. De enquête maakte gebruik van inzichten van 35 deelnemende investeringsmanagers, samen met private en publieke data over kapitaalmarkt van de financiële database Pitchbook, om de algemene activiteit op de VC-markt door Belgische en Europese VC's vast te leggen. De deelnemers gaven hun input over investeringsstrategie, dealvoorwaarden zoals de waarderings- en juridische voorwaarden, en deelden hun perspectieven met betrekking tot dealflow en waardering op de VC-markt voor de jaren 2023 en 2024.

Lieven Adams, Deals Partner bij PwC België legt uit: "Venture Capital investeringen spelen een vitale rol bij het stimuleren van innovatie, het ondersteunen van economische groei en de transformatie van sectoren. Het is de levensader die visionaire ondernemers in staat stelt hun ideeën werkelijkheid te laten worden en zo de samenleving vooruit te helpen. De indrukwekkende deelname aan deze enquête bevestigt de behoefte aan transparantie en duidelijke benchmarkgegevens."

Daling in investeringen

Het onderzoek toont aan dat het volume aan Venture Capital deals met Europese VC's met meer dan 22% is afgenomen van 2022 tot 2023, waarbij de dealwaarde in dezelfde periode met ongeveer 38% is gedaald, wat aanzienlijk minder activiteit weergeeft in vergelijking met Belgische VC's.

Europese VC's waren wel actief in deals met lagere waarde: van 2022 tot 2023 daalde de dealwaarde meer dan het dealvolume. Wat betreft dealvolume waren Belgische VC's slechts iets minder actief in 2023 in vergelijking met 2022, met een afname van 8%. De totale bekende dealwaarde van deals met een Belgische VC liet zelfs slechts een afname van 3% zien. Belgische VC's waren actief in minder deals, maar deze deals hadden een hogere waarde. Over het algemeen lijken Belgische VC's minder aarzeling te hebben om te investeren dan hun Europese collega's. Veel VC's gaven aan dat waarderingen gestabiliseerd zijn en dat ze niet verwachten dat ze verder zullen dalen in het komende jaar.

 

Waar komen de investeringen vandaan?

Het onderzoek van PwC België toont aan dat de helft van de investeringen in durfkapitaalfondsen afkomstig is van privévermogen, gelijk verdeeld tussen kapitaal dat via family offices (25%) en vermogende particulieren (25%) wordt geïnvesteerd. 43% van de investeringen komt van de overheid en institutioneel kapitaal, waardoor ze een belangrijke pijler vormen in het Belgische VC-landschap. Een kleine minderheid van 7% komt van bedrijven en andere bronnen. Investeerders vinden hun weg naar deals via hun eigen netwerk (28%) en evenementen (24%), 18% van de leads komt via incubators en 7% wordt gegenereerd door databasezoekopdrachten. Het is duidelijk dat de meeste VC's zelf liever actief op zoek gaan naar dealflow in plaats van te vertrouwen op inkomende e-mails (19%).

Waar gaan de investeringen naartoe?

B2B SaaS, software as a service (16,0%), is duidelijk een belangrijke focus voor de deelnemende VC's, naast Industry 4.0 & Robotics (14,2%) en Mobiliteit & Logistiek (13,2%). B2B-bedrijfsmodellen lijken te domineren over B2C-bedrijfsmodellen. Meer dan de helft van de onderzochte VC's besteedt (bijna) al hun investeringen aan B2B-bedrijfsmodellen. In onze ervaring hebben B2C-modellen vaak moeite om binnen een VC-strategie te passen vanwege een verspreide consumentenmarkt in België, gebrek aan VC-kennis en ervaring in B2C en lagere schaalbaarheid. Succesvolle B2C-startups zoeken naar andere financieringsbronnen, zoals business angels, bedrijven of crowdfunding.

9 van de 10 deelnemende VC's hebben een gemiddelde investeringsperiode van 5-10 jaar, wat al een lange tijd de typische periode is voor veel gesloten eindbeleggingen.

"Hoewel 5-10 jaar een aanzienlijke periode is voor traditionele SaaS-bedrijven, is het mogelijk niet genoeg voor innovatieve hardware- en onderzoek-intensieve bedrijven. We geloven dat er in België nood is aan 'geduldig kapitaal' om innovatie in bepaalde gebieden te ondersteunen die meer tijd kunnen gebruiken om te groeien," zegt Lieven, Deals Partner bij PwC België.

https://www.pwc.be/en/news-publications/2024/vc-market-study.html

---

Perscontact

Tess Minnens

External Communications Manager

Erik Oosthuizen

External Communications Manager

Over PwC

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC-firma's vormen een netwerk van firma's in 151 landen met meer dan 364.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.

'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.

© 2024 PwC. Alle rechten voorbehouden.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over PwC België

Building trust and delivering sustained outcomes

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC firma's vormen een netwerk van firma's in 151 landen met meer dan 364.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.

'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.

U kan onze privacyverklaring hier bekijken: www.pwc.be/privacy-statement

© 2023 PwC. Alle rechten voorbehouden.

Contact