PwC's Investor Alignment Index toont aan dat beleggers meer verwachten van vermogensbeheerders

Asset and Wealth Management Revolution: Investor Perspectives

  • Vermogensbeheerders overtreffen licht de verwachtingen van beleggers op het gebied van risico/rendement en milieu-, sociale en goed bestuur (MSG) aspecten.
  • Het milieu-, sociale en governance-aspect (MSG) is voor alle beleggers belangrijker dan de beheerskosten.

Dinsdag 10 december 2019 - Nu overheden steeds minder financiële middelen ter beschikking stellen, is het aan vermogensbeheerders om de financieringstekorten op te vullen. Sinds de wereldwijde financiële crisis is vermogensbeheer steeds meer betrokken geraakt bij de financiering van niet alleen bedrijven en infrastructuur, maar ook bij het beheer van de fondsen die uiteindelijk de financiering van pensioenen en de ouderdom van mensen waarborgen. In een sector die onder druk staat door regelgeving, technologische veranderingen en hevige concurrentie, is het van groot belang om aan de verwachtingen van de beleggers te voldoen. PwC's rapport, Asset and Wealth Management Revolution: Investor Perspectives - Rethinking Purpose and Performance, toont aan dat beleggers naar nieuwe manieren zoeken om met hun kapitaal om te gaan. Ze maken gebruik van digitale technologie, veranderen de manier waarop ze met vermogensbeheerders omgaan en zijn meer geïnteresseerd in sociale verantwoordelijkheid.

De topprioriteiten van investeerders

Om na te gaan hoe tevreden beleggers zijn over de diensten van vermogensbeheerders, heeft PwC een Investor Alignment Index ontwikkeld, gebaseerd op de antwoorden van 750 institutionele beleggers en 10.000 particuliere beleggers over de hele wereld. De index meet hoe beleggers de prestaties van vermogensbeheerders inschatten aan de hand van 6 criteria:

Voor beleggers In Europa, Noord-Amerika en de regio Azië-Stille Oceaan zijn de drie belangrijkste prioriteiten: ​ 1) het risico/rendement, 2) het macro-economische en politieke klimaat en 3) MSG.

Reputatie wordt steeds belangrijker

Elke investeerder weet dat geopolitieke en economische ontwikkelingen een grote invloed hebben op de prestaties van bedrijven. Zowel groei als recessie, handelsconflicten en sancties, droogte en overstromingen, oorlog of vrede - alles kan een belangrijke invloed hebben op de resultaten, maar ook op het rendement van fondsen. De eeuwenoude correlatie tussen risico en rendement blijft eveneens onveranderd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat macro-economische en politieke omgevingsfactoren en de risico-rendementsverhouding de twee belangrijkste aspecten zijn voor beleggers.

Beleggen met oog voor milieu, maatschappij en goed bestuur steeg tot de derde belangrijkste prioriteit van de ondervraagde beleggers. Het overtreft zelfs de beheerskosten. De sector voor vermogensbeheer richt zijn pijlen vandaag al op maatschappelijk verantwoord beleggen - ook wel duurzaam, ‘groen’ of ethisch beleggen genoemd - met beleggingsstrategieën die zowel financieel rendement als sociaal- of milieubelangen nastreven. Veel beleggers willen nu dat ook de milieu-, sociale en governance-factoren (MSG-factoren) worden geïntegreerd in de fondsen, met het oog op betere financiële prestaties door het beperken van reputatie-, operationele en financiële risico's. Het zijn lang niet enkel analisten en ratingbureaus die de MSG-gegevens van ondernemingen onder de loep nemen. Ook beleggers onderzoeken de MSG-prestaties van de vermogensbeheerders zelf: ze onderzoeken de verloning binnen bedrijven, analyseren het arbeids- en inkoopbeleid en denken na over de invloed van hun beleggingen op de klimaatverandering. MSG is vandaag een fundamentele prioriteit voor ervaren beleggers over de hele wereld. PwC berekende dat het totale beleggingsvermogen van duurzame beleggingsfondsen die aan de MSG-criteria voldoen, tussen 2017 en 2025 met een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 8,5% zal groeien tot 2,08 biljoen US$.

"Particuliere beleggers stemmen de manier waarop zij hun geld beleggen af op hun persoonlijke belangen en waarden. MSG-beleggen is nu uitgegroeid tot een 'must have' in plaats van een ​ 'nice to have' optie voor beleggers die een beleggingsportefeuille opbouwen. Al in 2018 vestigde BlackRock CEO Larry Fink de aandacht van de financiële sector hierop. Hij voorspelde dat binnen vijf jaar alle beleggers MSG-criteria zullen hanteren om de waarde van een onderneming te schatten. De Europese Commissie werkt momenteel aan een duurzaam financieel actieplan om van de EU hét wereldwijde ankerpunt te maken voor duurzaam beleggen. Vermogensbeheerders mogen niet langer aan de zijlijn blijven staan in het licht van de problemen waarmee onze wereld kampt. Wij schatten dat vermogensbeheerders de investering van ongeveer 100 biljoen dollar in vermogen sturen en dus ​ bevinden zich in een ideale positie om zich te blijven richten op deze MSG-aspecten. Dat zal niet alleen het vermogensbeheer maar onze hele samenleving ten goede zal komen”, aldus Reinout De Clercq, Director gespecialiseerd in duurzame financiële diensten bij PwC Belgium. “Nu vermogens worden overgedragen van babyboomers naar sociaal en milieubewuste jongere generaties die ook willen investeren via organisaties die hun waarden delen, zal het moeilijk worden voor vermogensbeheerders om klanten en medewerkers aan te trekken en te behouden als ze geen actie ondernemen”.

 

Voldoen aan de verwachtingen - ruimte voor verbetering

In de top drie van beleggersprioriteiten konden vermogensbeheerders de verwachtingen van zowel particuliere als institutionele beleggers licht overtreffen op de essentiële punten van risico/rendement en ESG (milieu, maatschappij en governance). Zij scoren echter enigszins onder de verwachtingen van beleggers op macro-economisch en politiek gebied. Het onderzoek benadrukt dat beleggers het financiële rendement niet langer los zien van andere factoren. Voor de ondervraagde beleggers gaat het niet langer alleen om het financiële rendement op korte termijn; de impact van de macro-economische en politieke omgeving is cruciaal om het risico en het rendement te optimaliseren. Dit is vooral belangrijk voor particuliere beleggers, die doorgaans het meest kwetsbaar zijn voor een economische vertraging en die duidelijk meer verwachten van vermogensbeheerders.

De retailbelegger is ook op het gebied van de relatie niet tevreden over de vermogensbeheerders. Een belangrijke reden waarom dit voor hen belangrijk is, is ongetwijfeld dat zij behoefte hebben aan communicatie en uitleg om er zeker van te zijn dat de beheerders de risico's in deze moeilijke marktomstandigheden het hoofd kunnen bieden. Hoewel technologie een gedeeltelijke oplossing kan bieden, is er behoefte aan meer aandacht voor het verbeteren van de klantervaring, vooral naarmate de marktdruk toeneemt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de beheerskosten ook een punt van ontevredenheid zijn onder de retailbeleggers; de toegenomen transparantie van de kosten die de regelgeving voorschrijft, geeft de klant een duidelijker beeld van de impact van de kosten op zijn rendement. Ook hier kan de nieuwe technologie een op maat gesneden en gedifferentieerde ervaring helpen creëren en een beleggingsplanning tegen lagere kosten opleveren.

Een hele generatie komt voor het eerst in contact met vermogensbeheer met een heel andere ingesteldheid en verwachtingspatroon. ​ Ze worden geconfronteerd met veel onzekerheid over de toekomst, inclusief hun financiële onzekerheid - en hun verwachtingen over klantenservice worden bepaald door hun ervaringen met de wereldleiders op het gebied van online winkelen, reizen en entertainment", legt Damien Walgrave, Partner en Asset Management Leader bij PwC Belgium, uit. “Hun verwachtingen van dienstverleners op het vlak van flexibiliteit, personalisatie en gemak, brengt een geheel nieuwe reeks uitdagingen met zich mee voor de vermogensbeheersector. En deze uitdagingen komen bovenop de noodzaak om een goede fiduciaire taak uit te oefenen, tegemoet te komen aan ongecoördineerde wereldwijde regelgeving en tegelijkertijd een consistent, duurzaam en uitstekend beleggingsrendement te bieden.

 Lees hier het volledige rapport: ​ Asset and Wealth Management Revolution: Investor Perspectives - Rethinking Purpose and Performance

 

Contact

Erik Oosthuizen, External Communications, PwC Belgium

Tel: +32 490 582 284

Email: erik.oosthuizen@pwc.com

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over PwC België

Building trust and delivering sustained outcomes

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC firma's vormen een netwerk van firma's in 151 landen met meer dan 364.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.

'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.

U kan onze privacyverklaring hier bekijken: www.pwc.be/privacy-statement

© 2023 PwC. Alle rechten voorbehouden.

Neem contact op met