Deze 10 FinTech-start-ups transformeren de financiële dienstensector bliksemsnel

Het Scale | FinTech-cohort 2021 van PwC Belgium

Dinsdag 30 maart 2021 - PwC heeft bekendgemaakt welke 10 Europese start-ups uit de financiële technologiesector (FinTech) geselecteerd zijn voor het Scale | FinTech-programma van 2021. Onder de genomineerden bevinden zich 4 Belgische FinTechs, naast FinTechs uit het VK, Duitsland en Frankrijk, die met hun oplossingen prangende kwesties voor de hedendaagse financiële dienstensector aanpakken, van de naleving van de regelgeving tot data-analyse en betalingsdiensten. Deelnemen aan PwC's Scale | FinTech-programma biedt hen de kans om hun groeipotentieel te ontsluiten via masterclasses, showcasing & networking.

De tien start-ups werden na een streng evaluatieproces geselecteerd uit aanvragen die afkomstig waren uit de hele EU. De geselecteerde Scale-deelnemers kunnen alvast uitkijken naar een uitgebreid programma dat hen zal helpen om zich beter te profileren, commerciële kansen te identificeren en hun groei te versnellen. Het programma omvat een uitgebreide reeks masterclasses over uiteenlopende onderwerpen zoals go-to-marketstrategieën, IP- en gegevensbescherming, financieringsrondes, HR en regulering in de sector. Via het programma krijgen ze ook toegang tot het klantennetwerk van PwC, waardoor de snelgroeiende FinTechs in contact kunnen komen met gevestigde financiële dienstverleners.

Het programma van 2021 wordt afgesloten met een executive event op 9 juni, waar alle deelnemende start-ups hun innovaties zullen voorstellen aan leidinggevenden van financiële instellingen, influencers en succesvolle ondernemers. Na afloop van het Scale-programma worden de start-ups lid van het alumninetwerk van PwC Scale, zodat ze verder kunnen profiteren van de steun en de connecties van dit netwerk.

Griet Helsen, Entrepreneurial Business Leader en Partner bij PwC België: "FinTechs zijn belangrijke bronnen van toekomstige innovatie in de financiële dienstensector. Ze kunnen het vertrouwen van de consument verdienen door te tonen dat ze vastbesloten zijn om veilige en innoverende producten te leveren. Maar elk succesverhaal begint met slechts één introductie, en dat is een van de belangrijkste platformen die wij deze start-ups bieden. De kracht van het Scale-programma is het bewijs voor het gediversifieerde en groeiende ecosysteem van Belgische FinTech-start-ups, en het programma biedt FinTechs het ideale proefterrein én een springplank voor groei in het post-COVID-tijdperk."

Cruciale partnerschappen in opmars

Partnerschappen met financiële instellingen zijn van cruciaal belang in het huidige klimaat, zoals werd aangetoond door de COVID-19-pandemie die een dringende behoefte aan innovatie in de hele financiële dienstensector aan het licht bracht. Een recente analyse van PwC België in de Belgian Banking Partnerships Study benadrukt dat partnerships met FinTechs en andere derde partijen essentieel zullen zijn voor de innovatie van de financiële sector. In 2020 werden er op de Belgische markt alvast meer partnerschappen gesloten tussen banken en derde partijen dan in 2019. Aangezien toegang tot nieuwe technologie voor 21% van alle gevormde partnerschappen in België (2020) de belangrijkste drijfveer was, vormen FinTech-start-ups een unieke marktplaats voor innovatie. Samenwerken met en investeren in jonge en flexibele start-ups en scale-ups kan bedrijven snel toegang bieden tot nieuwe technologieën, de time-to-markettermijn voor nieuwe diensten en producten versnellen, de kennis van opkomende wereldwijde trends en verschuivend consumentengedrag vergroten en inefficiënties verminderen.

"De snelle evolutie naar partnerschappen tussen financiële instellingen en derde partijen – waaronder FinTechs – wordt geleidelijk steeds meer de norm. Door de huidige pandemie zijn de werkpraktijken en de bankgewoonten van de consument veranderd, terwijl innovatieve technologische oplossingen het gezicht van de financiële dienstensector blijven veranderen. Dit creëert een belangrijk momentum voor FinTechs. Start-ups in de FinTech-sector moeten echter het hoofd bieden aan tal van specifieke uitdagingen. FinTech-startups krijgen steeds meer hindernissen voor de kiezen op het gebied van de regelgeving, evenals hoge toetredingsdrempels om samen te werken met enkele van de sterkst gereguleerde financiële grootmachten. Met ons Scale-programma hopen we waardevolle connecties te creëren tussen het ecosysteem van start-ups enerzijds en de grote bedrijven anderzijds, om zo enkele van deze hindernissen te overwinnen", legt Gregory Joos, Partner bij PwC België, uit.

Het cohort van bedrijven in PwC Scale | FinTech 2021 is:

  1. RiskConcile, België: RiskConcile is een FinTech (RegTech) die technologische oplossingen op het gebied van risicobeheersing en compliance biedt aan de financiële dienstensector, voornamelijk aan vermogensbeheerders.
  2. Urgentem, Verenigd Koninkrijk: Urgentem is een onafhankelijke leverancier van transparante emissiegegevens en klimaatrisicoanalyses aan de financiële sector.
  3. B.fine, België: B.fine transformeert tijdrovende, inefficiënte rapporteringsprocessen in een effectieve rapporteringsketen.
  4. FinFlag, België: FinFlag commercialiseert B-CEPHAL, een no-code software suite bestemd voor de back-offices van bedrijven in de betalingssector (kaarten-POS-ATM-geldtransfers).
  5. Lovys, Frankrijk: Lovys is een digitale, flexibele alles-in-éénaanbieder van verzekeringen.
  6. Aazzur, Duitsland: Aazzur gebruikt inzichten uit transactiegegevens om klantgedrag beter te bedienen en te gelde te maken via een ecosysteem van fintech- en verzekeringsproducten van derden.
  7. Applied Blockchain, Verenigd Koninkrijk: SILENTDATA is een productplatform dat vertrouwelijke open bankcontroles mogelijk maakt.
  8. Penbox, België: Penbox stelt bedrijven in staat om de digitalisering van hun processen te versnellen, vooral bij het verzamelen van documenten en informatie.
  9. Crossflow, Verenigd Koninkrijk: Crossflow stelt bedrijven en hun leveranciers in staat om in contact te komen met institutionele financiers om in reële tijd toegang te krijgen tot werkkapitaal.
  10. Dabbl, Verenigd Koninkrijk: Dabbl ontwikkelde een mobiele applicatie om persoonlijk beleggen eenvoudig, toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen.

 

Ga voor meer informatie naar de webpagina van PwC's Scale | FinTech-programma.

Contact

Erik Oosthuizen

erik.oosthuizen@pwc.com
0474 56 42 76

www.pwc.com

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over PwC België

Building trust and delivering sustained outcomes

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC firma's vormen een netwerk van firma's in 151 landen met meer dan 364.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.

'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.

U kan onze privacyverklaring hier bekijken: www.pwc.be/privacy-statement

© 2023 PwC. Alle rechten voorbehouden.

Contact