"De rol van de financiële beheerder moet evolueren naar die van een strategische businesspartner"

Brussel, 11 oktober 2023 - Volgens de 'Global Treasury Survey' van PwC ondergaat de rol van beheerders van bedrijfsfinanciën een transformatie als gevolg van nieuwe uitdagingen en de snelle digitalisering. Terwijl treasuryfuncties vandaag voornamelijk gericht zijn op het beheer van kernrisico's zoals cash en liquiditeit, financiering en blootstelling aan valutarisico's, groeit het belang van de integratie van technologie, digitale analyses en het verlenen van betrouwbare strategische advies. PwC merkt ook op dat er een groeiende trend is richting duurzame waardecreatie: 8 op de 10 Belgische financiële beheerscentra hebben ESG-criteria opgenomen in hun beheerprogramma's.

In de tweejarige Treasury Survey onderzoekt PwC de uitdagingen en mogelijkheden voor financiële beheerders. Met meer dan 375 deelnemende bedrijven uit 32 landen biedt dit onderzoek inzicht in de trends en ontwikkelingen binnen financiële organisaties, die een cruciale rol spelen in de financiële functie. Als gevolg van nieuwe uitdagingen staan financiële beheerders volgens de onderzoeksresultaten voor steeds grotere verwachtingen. Hoewel het beheer van de kas en liquiditeit, met een focus op cash-optimalisatie, van groot belang blijft voor CFO's en financiële beheerders, ervaren zij een verandering in hun beroep. Factoren zoals COVID-19, cyberdreigingen, de energiecrisis, inflatie en stijgende rentetarieven, om er maar een paar te noemen, dwingen financiële beheerders om hun vaardigheden, methoden en strategische besluitvorming te verbreden. Deze nieuwe aanpak transformeert hen tot strategische business partners en data-analisten in de strategische bedrijfsvoering. De CFO's die hebben deelgenomen aan het onderzoek verwachten een grotere betrokkenheid van de financiële beheerders bij de bedrijfsvoering en ook dat zij een rol opnemen als strategische adviseur. Dit heeft geleid tot de implementatie van digitale en technologische oplossingen die financiële beheerders ondersteunen bij het aanbieden van een breder scala aan financiële en voorspellende diensten. Deze nieuwe technologieën leiden tot een evolutie van de huidige functie van financiële beheerders naar een nieuwe rol die geheel andere vaardigheden vereist.

De 'Global Treasury Survey' van PwC wijst tevens op een groeiende interesse in ESG. 81% van de deelnemende bedrijven heeft een ESG-beleid ingevoerd of geïntegreerd in hun wereldwijde besluitvormingsproces. Maar liefst 77% van de ondernemingen gevestigd of met maatschappelijke zetel in België, heeft stappen ondernomen op het gebied van ESG. 30% daarvan beschikt over een formeel beleid (in vergelijking met 33% wereldwijd).

Didier Vandenhaute, partner bij PwC Belgium en hoofd van het Global Banking & Cash Management-netwerk van PwC: "Deze nieuwe vraag naar analytische en digitale vaardigheden in het financieel beheer zal van groot belang zijn voor ondernemingen die de juiste talenten willen aantrekken. De rol van een financieel beheerder moet veranderen en verjongen indien ondernemingen in de toekomst nieuwe profielen willen aanwerven en in dienst nemen. Met name voor kleinere ondernemingen wordt het talentbeheer een belangrijke uitdaging."

 

Over het onderzoek

De Global Treasury Survey 2023 van PwC is een bevraging onder 375 medewerkers van financiële afdelingen, uitgevoerd door het wereldwijde netwerk van PwC tussen januari en april 2023. De deelnemers aan het onderzoek vertegenwoordigen meer dan 32 landen en 23 sectoren, en zijn werkzaam binnen organisaties met een mediane jaarlijkse omzet van 3,9 miljard USD. Bovendien maakt dit rapport gebruik van inzichten van ons wereldwijde team van specialisten financieel beheer.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over PwC België

Building trust and delivering sustained outcomes

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC firma's vormen een netwerk van firma's in 151 landen met meer dan 364.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.

'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.

U kan onze privacyverklaring hier bekijken: www.pwc.be/privacy-statement

© 2023 PwC. Alle rechten voorbehouden.

Neem contact op met