Brussel: een uitstekende aantrekkingspool voor startende ondernemingen

In Brussel gevestigde start-ups beschouwen hun stad als een uitstekende plek om zaken te doen, met een hogere ranking dan Parijs, Berlijn en Londen

Woensdag 21 augustus 2019 - Maar liefst 90% van de Brusselse start-ups vindt hun stad een ideale uitvalsbasis om te ondernemen, waarbij 87% de uitstekende IT-infrastructuur en het aanbod aan startup-begeleiding toejuicht. Met dit resultaat staat Brussel bovenaan de lijst van innovatiecentra zoals Parijs, Berlijn en Londen en wordt het enkel door Zürich en Amsterdam overtroffen voor het gemak van het zakendoen. Dat is de conclusie van de Europese Start-up Survey van PwC. Toch blijkt uit de studie ook dat het winnen van klanten, de aanwerving van gekwalificeerde medewerkers en de toegang tot kapitaal belangrijke uitdagingen blijven voor Brusselse start-ups.

 

Brussel bovenaan de lijst van innovatiecentra zoals Parijs, Berlijn en Londen

Wat betreft het ondernemersvriendelijke klimaat doet Brussel het beter dan het Europese gemiddelde, zo blijkt uit de European Start-up Survey van PwC in samenwerking met de Münster University of Applied Sciences. ​ Volgens de resultaten van het onderzoek vindt 90% van de in Brussel gevestigde respondenten de stad "the place to be" voor startende ondernemingen, met een goede tot zeer goede waardering van de stad. Niet minder dan 87% van de respondenten is niet van plan om hun activiteiten naar een ander land te verhuizen, wat aanzienlijk hoger is dan het Europese gemiddelde van 59%.

De meeste respondenten zijn ook zeer tevreden over de door Brussel aangeboden infrastructuur voor startende ondernemers op het gebied van informatie- en communicatietechnologieën en het aanbod aan start-up coaching. Andere bekende innovatiecentra scoren minder dan Brussel, zoals Parijs (67%), Berlijn (88%) en Londen (87%). Amsterdam en Zürich liggen net voor op Brussel: 93% van de respondenten beschouwt hun stad als een goede uitvalsbasis voor startende ondernemingen, terwijl Oslo (97%) en Stockholm (100%) vooroplopen in de race.

Belangrijkste uitdagingen en bedreigingen voor startende ondernemingen in Brussel en de EU

Toch is er nog ruimte voor verbetering om van Brussel een internationale hub voor start-ups te maken. De grootste uitdaging die in het onderzoek wordt vastgesteld, is het vinden van klanten, wat wordt bevestigd door 35% van de ondervraagde Brusselse start-ups, in vergelijking met een EU-gemiddelde van 23%. ​ Uit de resultaten van het onderzoek blijkt ook dat startende ondernemingen in Brussel het moeilijk vinden om kwalitatief hoogstaand personeel aan te trekken, vooral door het gebrek aan bepaalde vaardigheden van de potentiële kandidaten.

 

Geen diploma hoger onderwijs nodig

Bij het zoeken naar kandidaten zijn soft skills zoals interpersoonlijke vaardigheden of creativiteit en out-of-the-box het belangrijkst voor Belgische start-ups, terwijl slechts de helft het nodig acht dat kandidaten in het bezit zijn van een diploma hoger onderwijs. Een andere uitdaging voor Europese en Brusselse start-ups is de toegang tot financiering. Ongeveer 77% van de in Brussel gevestigde start-ups gaf aan dat ze rekenen op hun eigen financiering (vergeleken met een EU-gemiddelde van 66%) en ongeveer 39% zei dat ze meer risicokapitaal nodig hebben voor hun toekomstige projecten.

Een deel van de bovengenoemde uitdagingen kan worden toegeschreven aan een gebrek aan netwerkmogelijkheden in Brussel. Slechts een derde van de ondervraagde start-ups is tevreden over het aanbod van beurzen en evenementen, wat aanzienlijk lager is dan het Europese gemiddelde van 60%.

Griet Helsen, Partner bij PwC België: "De resultaten van het onderzoek bevestigen dat er nood is aan initiatieven die het opstarten van een bedrijf stimuleren en hen nog beter begeleiden de eerste jaren na de opstart. Dit proces is de laatste jaren geleidelijk aan van start gegaan in België met het groeiend aantal incubatoren en mentorprogramma's, zoals de pre-Slush Innovation Night van PwC Belgium die startups de kans geeft om hun ideeën te pitchen en hun in contact brengt met investeerders en bedrijven en zoals het Scale programma van PwC Belgium die start-ups klaarstoomt voor de volgende stap".

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over PwC België

Building trust and delivering sustained outcomes

PwC wil bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en aan het oplossen van belangrijke problemen – dat is ons doel. PwC firma's vormen een netwerk van firma's in 151 landen met meer dan 364.000 medewerkers die zich engageren tot het leveren van kwaliteit in audit-, fiscale en adviesdiensten. Laat ons weten wat u belangrijk vindt en lees meer over ons op www.pwc.com.

'PwC' verwijst naar het PwC-netwerk en/of een of meer firma’s die er deel van uitmaken. Elke firma is een afzonderlijke juridische entiteit. Zie www.pwc.com/structure voor meer gedetailleerde informatie hierover.

U kan onze privacyverklaring hier bekijken: www.pwc.be/privacy-statement

© 2023 PwC. Alle rechten voorbehouden.

Contact